Rohanó világunkban alig van idő találkozni, együtt lenni. A közös könyv nézegetés, olvasás, diavetítés, társasjátékozás…. minőségi időtöltést jelent.

A minőségi idő felbecsülhetetlen jelentőséggel bír a gyermek fejlődése szempontjából: lehetőséget ad a felszabadult közös élményre, miközben keretet teremt az érzelmek, indulatok, szorongások szabályozásának.

„Az olvasás ugyanaz a léleknek, mint a testnek a mozgás”- tartja a mondás. Sajnos egyre kevesebbet olvasunk és fokozottan érvényes a fiatalabb korosztályra. A könyvek szeretetét, az olvasásra nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Ebben óriási szerepe van a családnak, annak a mintának, amit a szülők és nagyszülők nyújtanak.

A közös meseolvasás egyaránt hasznos kicsiknek és nagyoknak: segíti a gyerekek kognitív fejlődését (memória, szókincs, koncentráció), gazdagítja a fantáziát, serkenti a kreativitást, stimulálja az érzelmi intelligenciát, a felnőtteknek pedig segít karban tartani a mentális képességeket. Legfőbb hozadéka azonban az az élmény, amit a mesék közös átélése jelent, a felszabadult kapcsolódás szülő és gyerek között.

Az oldal könyvek, társasjátékok, diafilmek széles skáláját kínálja, korosztályra lebontva. Könnyen áttekinthető, szépen rendezett.

Tartalmát tekintve változatos és sokszínű, követi az aktuális igényeket megőrizve a klasszikus műveket.

Ajánlom azon szülőknek és nagyszülőknek, akik tudatosan törekszenek a gyerekekkel való minőségi időtöltésre.

 

Andrási Zsuzsanna
klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus

0
    0
    Kosár
    A kosara üresVissza a könyvekhez