A mesék segítenek kicsik és nagyok számára egyaránt, hogy megismerjék és megértsék a körülöttük levő világot. Továbbá kiemelkedően fontos üzenetet közvetítenek.

A fikciós elemek ellenére nagy szerepük van a gyerekek fejlődésében, hiszen megtanítják nekik, hogy miként kezeljék a konfliktusaikat, vágyaikat, hogyan viszonyuljanak emberi kapcsolataikhoz megfelelően, amely befolyásolja a gyermek egészségét, életminőségét, valamint értékrendjét és az életről alkotott képét is.

Az egyes jelenetek eljátszása is jótékony hatással bír erkölcsi fejlődésükre.
Számos tanulmány szerint a gyermekek öt éves koruk körül a legfogékonyabbak a varázsmesékre, hiszen addig még nem képesek megkülönböztetni a realitást és a fantáziát. Mikor kialakul az úgynevezett kettős tudat, a gyermek már képes beleélni magát a cselekménybe, azonosul a karakterekkel, ennek ellenére már nem téveszti össze a képzeletet a valósággal.

A tündérmesék nem csupán a csemeték fejlődését segítik, de terápiás célra is alkalmasak.
Az olyan mesék elemzése, amelyekben belső konfliktus áll a történet középpontjában iránymutatást nyújthatnak a terapeuta számára, hogy miként segítsen páciensének.
Fontos megjegyezni, hogy a gyermekek sok esetben azonosítják magukat azzal a karakterrel, amely leginkább áll közelebb hozzájuk, vagy hasonló problémákkal küszködik, mint ők. Így kiderülhet mik a rejtett aggodalmaik és félelmeik.

0
    0
    Kosár
    A kosara üresVissza a könyvekhez