Gyermekkorban az agy óriási fejlődésen megy keresztül, és ilyenkor a legfogékonyabbak a kicsik az új ingerekre. Éppen ezért érdemes minél több fejlesztő gyakorlatot kipróbálni velük ebben az időszakban. A fejlődés, illetve a gyermekkorban megélt sikerek és kudarcok hatással lesznek az egész életükre, ezért fontos, hogy szülőként megfelelően kezeljük ezeket a szituációkat.

Az első és legfontosabb fejlesztő gyakorlat a játék. Ez egy olyan tanulási forma, amellyel gyermekünk nem csupán a körülötte levő világot ismeri meg, hanem saját magáról, illetve embertársairól is rengeteg tapasztalatot szerez. A tanulási folyamatot az is elősegíti, hogy ezek a tevékenységek általában örömmel töltik el a gyermekeket. Hiszen egyben sikerélményt és visszacsatolást is jelent ez számukra. Fontos, hogy olyan játékot válasszunk, amely gyermekünk életkorának megfelelő.
Kiskorban a gyakorlójáték lehet az optimális választás, a későbbiekben pedig jöhetnek az utánzójátékok is. Az építőjátékok fejlesztik leginkább a koncentrációs készséget és az ügyességet. Nagyobb gyermekeknél pedig már a szerepjátékokra is sor kerülhet, ahol rendszerint a szülők, és a körülöttük levő felnőttek utánzására kerül sor. Így a picik megtapasztalhatják szülői énjüket is.

Nemcsak a meseolvasás, hanem a közös mese kitalálása is kitűnően fejleszti a gyermek kreativitását, szókincsét és emlékezetét. Ez a tevékenység bármely korosztályba tartozó gyerek számára élvezetes lehet és akár többen is játszhatják, így közösségépítő hatása sem elhanyagolható.
Ehhez a játékhoz nincs szükség semmilyen tárgyra, így akár más tevékenységek, utazás, vagy kirándulás közben is könnyen kivitelezhető.
A lényeg, hogy hagyjuk kibontakozni a kicsiket! Kezdjünk el egy egyszerű mondatot, a többit pedig bízzuk a fantáziájukra! Minden gyermek csupán egy-egy mondatot fűzzön hozzá a történethez, és ügyeljetek rá, hogy senki ne maradjon ki! A közös elmélkedésből izgalmas és humoros történetek születhetnek, így a sikerélmény garantáltan nem marad el!

0
    0
    Kosár
    A kosara üresVissza a könyvekhez