A nagy hajtásban megesik, hogy nem jut időnk gyermekünknek esti mesét olvasni. Pedig számos pszichológiai tanulmány bizonyította már az esti mesék jótékony hatásait. Akár már egy rövid mese is segítheti gyermekünk fejlődését, ha bevezetjük a napi rutinba. Azon felül, hogy megkönnyítik az elalvást, ahhoz is hozzájárulnak, hogy egy kiegyensúlyozott és boldog csemetét neveljünk.

Ahhoz, hogy az esti mesélés teljes harmóniában teljen, fontos, hogy nyugodt és csöndes légkört teremtsünk. A szakértők szerint érdemes minél korábban bevezetni a kicsiket a mesék világába.

Lássuk, melyek azok a pozitív hatások, amelyek miatt megéri minden nap legalább pár percre időt szakítani az esti meseolvasásra!

Segíti az érzelmi fejlődést, és növeli az empátiát.

A különféle történeteken keresztül a gyermek olyan szituációkat ismer meg, amik többek között megmutatják számára az őszinteség, barátság és a beleérző-képesség fontosságát. Ezek a tapasztalatok pedig a későbbi életében is befolyásolni fogják.

Elmélyíti a gyermek- szülő kapcsolatot.

A közös időtöltés növeli a szülő és a gyermek közti kötődést, hiszen a minőségi együttlét során csak egymásra figyelnek és közösen tapasztalják meg a körülöttük levő világot.

Fejleszti a koncentrációs készséget.

Akár hosszabb, akár rövidebb meséről van szó, a gyermek megtapasztalhatja, milyen, amikor csöndben, nyugodtan fekszik és csupán az előtte kibontakozó történetre figyel. Ez eleinte nehézséget okozhat a kicsik számára, de minél többet kerülnek ebbe a szituációba, annál könnyebb lesz összpontosítani a figyelmüket.

Növeli a szókincset.

Egyes kutatások szerint, már napi egy rövid történet is jelentős mértékben gazdagítja a csemeték szókincsét. Érdemes szem előtt tartani, hogy gyermekünk életkorának megfelelő mesét válasszunk!

Hozzájárul a gyermek könyvek iránti szeretetéhez.

Különböző kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akiknek szüleik rendszeresen felolvastak kiskorukban, sokkal nagyobb érdeklődést mutattak a későbbiekben a könyvek és az irodalom iránt.

0
    0
    Kosár
    A kosara üresVissza a könyvekhez